jueves, 18 de febrero de 2016

LA USOC ES CONSOLIDA COM TERCER SINDICAT DE CATALUNYA

LA USOC ES CONSOLIDA COM TERCER SINDICAT DE CATALUNYA

USOC
El procés de les eleccions sindicals ha tancat l'any 2015, després d'un període de concentració de les eleccions sindicals a Catalunya que ha confirmat el tercer lloc en nombre de representants per al sindicat USOC, amb un resultat entorn al 5% del total de representants.

Ens sembla que per la USOC, aquest és un bon resultat que confirma la línia ascendent en l'increment dels nostres representants en els centres de treball i que atorga a alguns sectors i empreses la condició de sindicat majoritari: en l'ensenyament concertat, empreses industrials com Nissan, sector de la sanitat Parc Taulí, i la presència en cada vegada més empreses com SEAT.

Cal com a mesura de regeneració democràtica un canvi en profunditat de la legislació de les eleccions sindicals, ja que és una legislació feta a mida dels sindicats majoritaris que posa traves per concórrer en igualtat de condicions, a tots els sindicats.

Hi ha una visió patrimonial dels sindicats majoritaris, com si fos de la seva propietat el procés electoral i que es visualitza en donar a conèixer uns resultats electorals sense esperar per exemple als resultats oficials de l'autoritat laboral.

També impedir els preavisos d'eleccions als sindicats que no tinguin la condició de majoritaris que moltes vegades impedeix poder celebrar eleccions en centres de treball que no interessen als sindicats majoritaris.

I el més greu el nivell de control sobre el procés electoral per part dels sindicats majoritaris, en nomenar els àrbitres i reservar-se la presència permanent d'aquests sindicats en tots els processos electorals sense tenir representació en ells, és com si en les juntes electorals les controlessin els partits majoritaris i no fossin òrgans independents.

Tot això s'acompanya amb una limitació també en la representació sindical en la negociació dels convenis si no es té un 10%, de manera que s'exclou als sindicats que obtenint una bona representació no tenen un mínim d'un 10%, quan aquesta exigència no es produeix en les eleccions polítiques.

Per això cal que es reformi la negociació col·lectiva i es democratitzi el procés de les eleccions sindicals per a la lliure concurrència de tots els sindicats en les eleccions sindicals i es reflecteixi la pluralitat sindical dels treballadors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario